Előző cikkemben felvetettem azt az érdekességet, miszerint felénk azt tanítják, hogy Ahn Choong-Gun 32 éves korában halt meg, amire a róla elnevezett formagyakorlat lépésszáma is utal, holott 1879-ben született szeptemberben, és 1910 márciusában végezték ki, ami azt jelenti, hogy 30 éves korában halt meg. Nos, a hír valójában igaz, de csak részben, ezért egy kis korrekcióként és érdekességként szeretném hiánypótlónak adni ezt a cikket az előzőhöz kiegészítésül.

Mivel a kérdéskörre a választ mestereim sem tudták, azt a javaslatot kaptam, hogy járjak utána magánál az ITF-nél (a szövetségnél), hogy mi lehet ennek az oka. Fel is kerestem a honlapjukat, és meg is írtam egy e-mailben az ITF főhadiszállásának címezve a levelemet a problémámmal, mire már másnap meg is érkezett a válasz Master Ferrando-tól az ITF szövetség főtitkárától. Véleménye szerint az ok valószínűleg abban keresendő, hogy a koreai hagyományok szerint a születésnek az anyaméhben történt fogantatás pillanatát számítják, de a pontos választ valószínűleg csak Choi Hong Hi nagymester tudná megadni, ha még élne.

Egy kedves vietnami ismerősömtől tudom, hogy arrafele is szokás a kor ilyen formában történő számítása, egy beszélgetés során merült fel a dolog, amikor megkérdeztük tőle, hogy tulajdonképpen hány éves, és nem tudott pontos választ adni. Elkezdtem utánajárni a témakörnek, mert ez a számítási módszer továbbra is csak plusz egy évet jelent, és így még mindig csak 31 év lenne, de a wikipedián meg is találtam a választ, ugyanis a rendszer koreában a következő:

A hagyomány szerint egy gyermek korát az anyaméhben történt fogantatás pillanatától számítják, és - szintén a hagyományok miatt - amikor egy gyermek megszületik, akkor számít 1 évesnek. A másik fontos adalék, ami a másik évet magyarázza, az az, hogy a kor nem a születésnapon növekszik eggyel, hanem minden holdújév kezdetekor. Magyarán ha a holdév utolsó napján megszületik a gyermek, akkor 1 évesnek számít, és amennyiben akár már másnap eljön a holdújév, akkor életének második napján már 2 évesnek tekintik. Így történhetett ez Ahn Choong-Gun esetében is - megszületett 1979 szeptemberében, amikoris már 1 évesnek számított, majd valamikor március előtt eljött a holdújév, betöltötte a 2 éves kort, és mikor kivégezték, már életének 32. évében járt. 

Megjegyzés, hogy általában mindkét számítási módszert használják, de a hivatalos eljárásokban, papírokon a nyugati - általunk is használt - korszámítás a mérvadó, így például a különböző korhoz kötött tilalmaknál (alkohol, dohány, szerencsejáték) sem lehet ezzel csalni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itftaekwondo.blog.hu/api/trackback/id/tr664132799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mestervivo 2012.02.19. 11:21:38

A születési dátumot elütötted egy századdal!

e_orbit · http://itftaekwondo.blog.hu 2012.02.19. 11:22:22

Köszönöm szépen, korrigáltam is!

ltarnoki 2012.04.13. 10:45:34

Érdekességképpen: Ahn Junggeun -nak - itt most éppen igy irják a nevét:) - szintén külön múzeuma van Szöulban. A dátumok helyesek (1879-1910).
süti beállítások módosítása