Beszámoló: Presov Open 2011

2011.03.29. 00:33

Mint azt már ígértem, íme egy szöveges beszámoló a most hétvégén lezajlott eseményről.

Különítményünk pénteken, két részletben indult útnak 8 versenyzővel, 1 edzővel/mesterrel/bíróval illetve 3 kísérővel. A péntek késői indulást választottuk inkább a szombat hajnal helyett, hogy még legyen egy kicsit több időnk aludni majd ott a kényelmes ágyakban. Hát, majdnem így lett.. :)

Éjszakai utakon, GPS segítségével (mindösszesen két rossz kanyarral) értünk át a határon körülbelül fél 11 környékén. Meglepődve tapasztaltuk, hogy Szlovákiában sem sokkal fényesebb a helyzet ami az utakat és a kátyúkat illeti, ami azt illeti még talán rosszabb állapotban is voltak, mint az addig itthon megtett útszakasz.

Nagyjából éjfélre értünk Sabinovba (magyar nevén Kisszeben). A rendezők (köztük a főrendező, Peter Magda is) megvártak, sőt, még a regisztráció mellett a mérlegelést is megcsinálhatták a küzdelemben is induló srácok, így nem kellett korán átmenni a mérlegelésre. Még este kiderült, hogy viszonylag kevés a nevező, összesen 135-en neveztek, köztük meglehetősen sok gyerek is, így várható volt, hogy összevonnak jónéhány kategóriát.

A szállás jó kis meglepetés volt, a leírás alapján valami 2x2 ágyas apartmanokra számítottunk, közös mosdóval illetve előtérrel. Igazából nagyot nem tévedtünk, csak ez egy iskola, valószínűleg egy szakközépiskola kollégiuma volt, ami nagyjából ugyanabban az állapotban volt és ugyanazzal a bútorzattal rendelkezett, mint 35-40 éve, amikor megépítették. 2x2 ágyas szobák helyett 2 és 4 ágyas szobák tartoztak egybe, az ágyak pedig elég kényelmetlenek voltak, viszont szépen tisztára mosott, felhúzott ágynemű várt minket, így a kényelmetlenségek ellenére is viszonylag hamar sikerült elaludnunk.

Másnap reggel fél 8 előtti ébredés után az iskola menzáján fogadott minket reggeli: felvágott, egy kis margarin, zsömle/kenyér, illetve egy doboz jóféle szlovák gyümölcsös joghurt. A reggeli után átmentünk a gyakorlatilag az út túloldalán levő sportcsarnokba, 9-től bírói értekezlet, volt, majd megkezdődött a verseny. 

A verseny helyszíne a Sabinovi Sportcsarnok volt, a bal oldalon látható képen az 1-es "fő" pást látható, háttérben a bírói, szervezői emelvénnyel.

A versenyt serdülő, ifi illetve felnőtt fiú/lány, női/férfi kategóriákban szerveztek, formagyakorlatokban, küzdelemben, csapat küzdelemben, speciáltechnikai- illetve erőtörésben. A résztvevők 6 országból gyűltek össze: Csehország, Lengyelország, Fehéroroszország, Románia, Magyarország és természetesen Szlovákia. Bár Magyarországról csak mi értkeztünk (részben köszönhető ez az eseménnyel párhuzamosan zajló danvizsgáknak), pár magyar szót hallottunk azért, főként az Aradról érkező román csapat tagjaitól, akikkel néha váltottunk pár szót.

A verseny folyamatosan zajlott, először többnyire a formagyakorlatok mentek le, majd a küzdelmekkel folytatódtak, nap végén pedig speciáltechnikai törésben mérhették össze az erejüket az indulók. A kevés induló miatt a legtöbb kategóriában körmérkőzéseket rendeztek (még formagyakorlatban is), hogy legyen elég szám. A rendezvény szombaton gyakorlatilag szünet nélkül zajlott, nem volt olyan időpont estig, amikor valamelyik páston épp ne zajlott volna verseny. A délutáni verseny alatt, amíg zajlottak az események elkezdték az érmek kiosztását is, ami így külön nem volt túl nagy ceremónia. Estére a versenyt a nyitóünnepség zárta (amikor felvonult az összes versenyző, táblákkal a középső pástra, ami egyben színpadként is üzemelt), melyen a polgármester, a támogatók, a szervezők, illetve az AETF titkára mondott pár szót, bár nagy részüket nem értettük, mert szlovákul szóltak a nézőkhöz, és fordítás nemigen volt.

A nyitóünnepség után gálamérkőzéseket tartottak a közönségnek, akik száma láthatóan megnőtt a délután után, a nézők a női mester formagyakorlatok döntőjét, illetve egy férfi ifi/felnőtt vegyes csapatküzdelmet láthattak, melynek főbírója a csapatunk mestere, Csabi mester volt.

A gála után végre visszatudtunk menni a szállásra, és mivel egész nap nem sikerült rendesen ennünk, estére elautóztunk az Eperjesi (Presovi) Tescoba, ahol mindenki felpakolt szendvicsnek valókkal, majd visszatérés utáni vacsora befejeztével ledőlt mindenki aludni.

Másnap az óraátállítás miatt mindenki nehezen ébredt, de végül a reggeli után még kényelmesen átértünk a csapatok nagy része előtt. A második nap a küzdelmek befejezésével, illetve a csapatküzdelmekkel és erőtörésekkel zárult. Sikerült még egy utólagos nevezést leadni csapatküzdelemre az ifi fiúknak, és itt sikerült szembesülni egy újabb érdekességgel, hogy a csapatküzdelem pontrendszere, pontozása kicsit "egyedi" módon zajlott, és csak 2 győzelemig tartott a küzdelem, akkor is, ha a csapatok jó része 5 főből állt (a miénk éppen 3 fő volt, ezért az első küzdelem után amikor 2:0-ra álltunk meg is lepődtünk, hogy máris kihoztak nyertesnek - ugyebár a hivatalos szabályrendszer szerint, mivel 2-vel kevesebb emberrel álltunk ki, eleve -2-ről indulunk, és mindhármat nyerni kellett volna a győzelemhez).

Az összes érem kiosztása után még az összesített eredményeket megvártuk, délután 1 körül már nagyjából lezajlott minden. Az összesített lány ifi kategóriát Barbi mester - csapatunk egyik tagja - nyerte meg. 

8 fős különítményünk összesen 6 arannyal, 6 ezüsttel és 2 bronzéremmel tért haza, összesítésben így 5. helyen végeztünk, ami egy 8 fős csapattal igen szép teljesítmény.

A verseny összesített végeredményei az alábbi linken találhatóak:

http://www.gebaek.sk/pdf/presov_open_2011_results.pdf

Az eredményhirdetések után csapatunk útnak indult haza, de sajnos mivel a budapesti danvizsgák vasárnap hamar lezajlottak, így nem sikerült odaérnünk a végére. (A danvizsgákról külön beszámoló és képek várhatóak a héten.)

Pár személyes megjegyzést még hozzátennék a végére: a szervezés hiányosságainak ellenére (néhány hibás nevezés, egy-egy hibás végeredmény-kiírás, kényelmetlen szállás) jól éreztem magam a hétvégén, gyakorlatilag ez volt az első külföldi taekwon-do verseny, amin részt vehettem. A szervezők mentségére szóljon az, hogy sajnos idén nem kapták meg a csarnokot, ahol az eddigi években szervezték a versenyt, ezért kellett Presov helyett Sabinovban rendezni az eseményt, és sajnos emiatt nem tudtak megfelelő, vagy jobb minőségű szállást intézni. A szervezők vendégszeretőek és kedvesek voltak, reméljük a versenyzők közül többen is eljönnek majd hozzánk az őszi Sasok kupára :)

Aki még sosem versenyzett, annak mindenképpen ajánlom, hogy próbálja ki magát egy versenyen, ezek a nyílt kupák nagyon jó lehetőségek, és sokszor az alacsonyabb övesek közül is nagyon jó eséllyel indulhat el bárki, aki egy kicsit is összeszedettebben tud készülni egy ilyen versenyre. Egy kicsit az is tanulság-szerű volt, hogy külföldön mintha szeretnék könnyebben megadni övfokozatokat, és alacsonyabb övszinteken talán kevésbé ügyesek, mint itthon nálunk, bár ez elég szubjektív dolog, mindenesetre senki se érezze azt, hogy ha komolyan gondlja, és elindulna egy ilyen versenyen, akkor nem lenne semmi esélye.

A héten még fel fog kerülni pár videó, illetve kép, amik közül majd válogatottan párat ide is ki fogok rakni.

A bejegyzés trackback címe:

https://itftaekwondo.blog.hu/api/trackback/id/tr692780727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása