A TKD-sok ruhája: a dobok

2011.01.30. 22:09

A Taekwon-do, mint sok más harcművészet szintén "fehér ruhás". Ellentétben az ismert hangszer nevével, illetve a távolba hajítás szinonímájával a "dobok" a koreai szó a ruhára, melyet edzéseken, versenyeken viselünk. 

A ruha két részből áll: a nadrág és a kabátrész (plusz ehhez jön hozzá az öv).

A szabványos ITF ruha nadrágja egy tiszta fehér színű, bő szabású "karatenadrág", gumis csípőrésszel, két oldalán térd magasságában hímzett, latin betűs "ITF" felirat áll, fentről lefelé.

A felsőrész egy tépőzáras kabátrész, hosszú ujjakkal. Hátán a blog első posztjában található képen levő Taekwon-do "pálma", elöl a szív fölött (a bal oldalon) az ITF szövetség emblémája, jobb oldalon általában az egyesület vagy a ruha készítőjének logója látható. 

Férfiaknál általában nem megengedett alsó pólót hordani, nőknél sportmelltartót vagy top-ot szokás viselni a dobok alatt.

Az alap ruhától a mesterek (1-3. dan) illetve instruktorok (4. dantól felfele) ruhája eltér: a mesterek kabátjának alsó pereme fekete csíkkal van végig szabva, míg az instruktorok ruháján a karok oldalán és a két lábnál oldalt végig szintén fekete csík fut. (A képen látható ruha egy mester ruha)

A ruhához már az előző bejegyzésben emlegetett öv jön még hozzá, melyet eddig a taekwon-dosok a derekukon tekertek át kétszer, a mostani nemzetközi versenyszabályok értelmében pedig egyszer. Ez utóbbi szokást még nem vették át teljesen, országos versenyeken nem szoktak szólni érte, leginkább csak a mesterek szoktak egyszer átkötött övet hordani egyelőre, de ez idővel változhat. Az övnek a csomótól mindkét végén legalább 15 centire le kell lógnia, általában legszebb és legkényelmesebb ha nagyjából combközépig ér. Az öv egyébiránt a tudás szintjének jelzése mellett fontos szerepet tölt be: megtartja a derekat a gyakorlatok közben, ami plusz védelem a sérülésekkel szemben, és bizonyos gyakorlatokhoz is jól jön edzésen ;)

A teljesen kezdő sportolóktól általában nem várják el az egyesületek, hogy azonnal beszerezzenek dobokot, sokszor elegendő a melegítőnadrág és fehér póló, de az első vizsgát már szabványos ruhában kell letenni (ez leghamarabb pár hónap után - legalább 3-4 - esedékes).

A dobokok ára nagyjából 10 és 20 ezer forint körül mozog, de egy normál átlagos ruha a 10-hez közelebb van árban, egy öv pedig 1000-1500 forint között kapható általában, de sok márkánál a fehér öv jár a ruhákhoz.

(Kép forrása itt)

A bejegyzés trackback címe:

https://itftaekwondo.blog.hu/api/trackback/id/tr782626399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása