A formagyakorlatok közül a második a legendás szent Tan-Gun (Tangun, Dangun, Dan-Gun, ejtsd kb. “Tángun”) nevét viseli. Mint azt a már legalább sárga öves Taekwondosok is már kívülről fújják ő volt az, aki a legenda szerint időszámításunk előtt 2333-ban megalapította Koreát. 

Na jó-jó, de mi is ez a legenda, és ki volt valójában Tangun?

A történet Tan-Gun nagyapjával, Hwanin-nal kezdődik. Hwanin, az “Egek Ura”, aki hiedelem szerint az úgynevezett “Égi Királyság” ura volt.

Hwanin-nak volt egy fia, Hwanung, aki a földön élt, az emberek közt. Hwanin megengedte fiának, hogy 3000 követőjével együtt letelepedjen a Baekdu hegyénél (mely ma Kínában, az Észak-Koreai határ mentén áll), ahol Hwanung megalapította Sinsit, az “Isten városát”. Felhő-, eső- és szélminisztereivel együtt törvényeket és morális szabályokat hozott, és az embereket különböző művészetekre, gyógyításra és mezőgazdaságra tanította.

Abban az időben élt egy tigris és egy medve a környékbeli hegyekben. A két állat Hwanunghoz imádkozott, mert szerettek volna embererré változni. Hwanung meghallgatva imáikat adott nekik 20 gerezd fokhagymát és egy marék feketeürömöt, azzal az utasítással, hogy csak ezt a szent ételt egyék 100 napon keresztül, és maradjanak távol a napfénytől. Így hát mindketten egy barlangban töltötték az elkövetkezendő heteket. A tigris nem volt eléggé kitartó, és 20 nap után feladta, előbújt a barlangból, de a medve kitartó volt, és végigcsinálta mindazt, amit Hwanung kért tőle. Kitartásáért jutalmul Hwanung a medvét egy nővé változtatta.

A medve-nő hálás volt az átváltoztatásért, így ezután hálájának jeléül áldozatokat mutatott be Hwanungnak. A nőnek nem volt párja, ezért egy szent nyírfa alatt imádkozott, hogy utódot hozhasson a világra. Hwanungot meghatották a nő imái, és elvette őt feleségül, aki hamarosan fiúgyermeket szült neki, akit Tan-Gun Wanggeom-nak neveztek.

A trónörökös Tan-Gun bölcs és erős vezetővé cseperedett. Népével együtt megalapította Asadal városát, melyet fallal vett körül (a mai Phenjan környékén), és időszámításunk előtt 2333-ban megalapította a Joseon királyságot, melyet az első koreai királyságnak is hívnak.

Balra látható egy Tan-Gunt ábrázoló képeslap melyen a legenda több eleme is megjelenik: Tan-Gun mellett fekszik a tigris és a medve. Tan-Gun háta mögött a fa az a bizonyos szent fa, melynél apja telepedett le 3000 emberével, a háttérben pedig a "Mennyei tó", a Chon-Ji víztükre csillan meg.

Egy kis érdekesség, hogy az Észak-Koreaiak állítólag megtalálták Tan-Gun sírját. Ezt a politikai és nemzeti befolyásolások miatt nem tekintik hivatalos információnak, de a mauzóleum létezik, és “megtekinthető” Észak-Koreában, Phenjantól nem messze.

A formagyakorlatban az előzőhöz halonlóan ütések és hárítások, illetve hosszú támadóállás, és L alakú állás váltják egymást. Új elemként megjelennek a kétkezes, illetve az összekötött technikák. A formagyakorlatban minden ütés felső szekciós, mely állítólag a legendában többször is előforduló hegyekre utalás, ütéseinkkel a hegyek csúcsa felé mutatunk.

A formagyakorlat Jaroslaw Suska előadásában az alábbi videón tekinthető meg:

 
Források:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itftaekwondo.blog.hu/api/trackback/id/tr802854542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása