Yi Sunshin, ki rangját - chungmu (vagy a Taekwon-dos leírások szerint Choong-Moo) - a királytól kapta, Geoncheondongban született, Szöulban. Legnagyobb érdeme, hogy megvédte országát a Japán invázió idején, ezért Koreában nagy tiszteletnek örvend, hatalmas szobrai és külön múzeuma van. 

Hobbija a naplóírás volt: "Az én személyes történetem, mely tartalmazza minden értékes pillanatomat és érzésemet."


Yi admirális megalkotta az ún. teknős hajót (Geobukseon), ami a koreai hadsereg legfőbb csatahajója volt. Sajnos az Ő naplóját (Nanjung Ilgi) kivéve nem maradtak fent olyan történelmi leírások, melyek a csatahajó formáját és szerkezetét pontosan tartalmazzák.

A csatahajó ereje a páncéljául szolgáló pajzsban rejlik, melyekből szúrós tüskék állnak ki, ezért az ellenség nem tudott a hajóra átugrálni.
 

 


Rangtól függetlenül mindig a teljes legénysége részt vett a megbeszéléseken és mindig elismerte teljesítményüket. A csatahajókon kivül annyi halászhajót mozgositott, amennyit csak tudott, hogy ezzel is megtévessze a Japánokat.

1597. Szeptember 16-án Myeongnyang-nál 10 csatahajóból álló kóreai csapat állt szemben a japánok 130 hajójával. A japán flotta 31 hajót vesztett, Yi egyet sem. "Nincs túl sok csatahajóm, de amig élek, az ellenség sosem fog lenézni minket".

 

Yi admirálist végül Noryang-nál érte a halálos lövés, és mivel tudta, hogy így is felülkerekednek a japánokon, utasította az emberét, hogy senki ne értesüljön a haláláról.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itftaekwondo.blog.hu/api/trackback/id/tr764455210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása